Strada Intrarea Paulis, nr. 4 Militari, Ilfov, Romania

În ce constă ciclul de creștere al firului de păr?

În ce constă ciclul de creștere al firului de păr

În ce constă ciclul de creștere al firului de păr?

Creșterea părului este supusă unui proces ciclic care alternează între fazele active și cele latente.  În același timp, acum se știe că nu toți foliculii de păr sunt în același stadiu în același timp. De aceea, creșterea părului este numită asincronă.

Patru etape diferite descoperite cu peste 80 de ani în urmă ce prezintă procesul de creștere a firului de păr sunt:

Faza anagenă este prima etapă a ciclului de creștere a părului. În perioada anagenă, celulele bulbului se divid rapid și astfel cresc fire de păr noi. Lungimea fazei anagenă (de la 2 la 7 luni) determină lungimea maximă a părului. De exemplu, persoanele cu păr foarte lung au un sezon de creștere lung. Genele, sprâncenele și părul de pe corp sunt mult mai scurte decât părul de pe cap, deoarece au un sezon de creștere mai scurt. Există mulți factori care afectează durata acestei faze, inclusiv genetica, dieta, vârsta și starea generală de sănătate.

Faza catagenă (tranziție)

După faza anagenă, părul intră într-o fază catagenă. Această fază scurtă de tranziție durează doar 2-3 săptămâni. În faza catagenă, părul se oprește din creștere.


Faza Telogenă  (repaus)

În timpul fazei telogene, părul se odihnește în timp ce un păr nou începe să crească sub el. Faza telogenă durează trei luni și 10-15% din toate firele de păr sunt în această fază în orice moment.

Faza Exogen (Căderea Părului)

Faza exogenă este ultima parte a ciclului părului. În timpul fazei exogene, părul se desprinde și cade. În cele din urmă, fiecare fir de păr cade și este complet normal să pierzi 50 până la 100 de fire de păr în fiecare zi.

De fapt, faza exogenă este motivul pentru care veți vedea frecvent părul în scurgerea de duș sau pe peria de păr. Ar trebui să vă îngrijorați numai dacă există o schimbare bruscă și cade mai mult decât de obicei. După faza exogenă, foliculul revine la faza anagenă și ciclul se repetă.

De exemplu, în zona inghinală, 20-30% dintre firele de păr sunt în faza anagenă, 70% sunt în teregon, iar perioada telogenă a ciclului părului este de 3 luni. În procesul de dezvoltarea a corpului uman de la embrion/făt până la adult, părul trece prin faza vellus (perioada vellus în uter) sau faza vellus (de la copilărie până la stadiul de mijloc până la debutul pubertății).

Corpul uman este acoperit cu fire de păr vellus (păr fin puf) până la pubertate. Ca răspuns la semnalele hormonale puternice declanșate în timpul pubertății, o parte a foliculului de păr se modifică pentru a forma păr terminal care se întunecă la culoare.

Cele mai multe dintre aceste fire se găsesc la nivelul axilelor, inghinelor, picioarelor, pieptului, feței, nărilor și canalelor urechii la ambele sexe. Ereditatea și genetica determină atât pigmentarea părului, cât și morfologia acestuia. Părul este oval în secțiune transversală la anumite rase și rotunjit la altele.


Numărul de foliculi de păr din corpul uman rămâne constant de-a lungul vieții, aproximativ 5 milioane, repartizați în proporții variate pe regiunile corpului. Bărbații au cu sute de mii mai mulți foliculi decât femeile, datorită hormonului testosteron, care afectează atât grosimea, cât și lungimea firului de păr.


La creșterea firului de păr contribuie numeroși factori : ereditatea, sezonalitatea, metabolismul și impregnarea hormonală.

 

Esti in locatia DermEpil Militari, Schimba locatia de mai jos, folosind butoanele afisate.

Herastrau Tineretului Corbii Mari Galati Ploiesti Pitesti Brasov